Βρείτε μας στο: instabutton01   instabutton01

Ψυχοθεραπεία: "ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας"!

* (cbtherapy.gr: facebook,  instagram)

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας όταν βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, είναι η ψυχοθεραπεία!

Προσοχή όμως σε ποιον ή σε ποια ειδικό ψυχικής υγείας θα απευθυνθούμε!

Είναι πολύ φυσιολογικό, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ζωής μας, πόσο μάλιστα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε(με τον covid-19 να απειλεί, τα lockdowns  να διαδέχονται το ένα το άλλο, και την αβεβαιότητα να γίνεται όλο και πιο ενοχλητική) αρκετοί από εμάς να βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις και να επηρεάζεται η λειτουργικότητά μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας.   

Όταν παρατηρήσουμε ότι: α) για αρκετό χρονικό διάστημα (1 έως 6 μήνες και παραπάνω), β) νιώθουμε έντονη δυσφορία (έντονο άγχος, θλίψη, θυμό, νευρικότητα, ανησυχία, έλλειψη ευχαρίστησης κ.λπ. και γ) δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα σε διάφορους σημαντικούς τομείς της καθημερινής μας ζωής (σχέσεις, εργασία, συντροφικότητα κ.λπ.), χρειάζεται να αναρωτηθούμε μήπως είναι η στιγμή να ζητήσουμε βοήθεια και να κάνουμε στον εαυτό μας ένα από τα καλύτερα δώρα! Το δώρο αυτό ονομάζεται ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!

Η εποχή που η ψυχοθεραπεία ήταν κάτι το “ντροπιαστικό”, ανήκει στο “συντηρητικό” από πλευράς νοοτροπίας παρελθόν. Ίσα-ίσα, θα μπορούσε πλέον η ψυχοθεραπεία να χαρακτηριστεί και “μαγκιά”! Καιρός να φερθούμε υπεύθυνα στον εαυτό μας! Πεποιθήσεις του στυλ “είναι ντροπή”, “θα φανεί ότι είμαι αδύναμος/η”, “οι άλλοι θα με κρίνουν αρνητικά”, είναι τελείως δυσλειτουργικές! Όποιος πραγματικά νοιάζεται για εμάς, θα μας επαινέσει και θα μας παροτρύνει για την απόφασή μας!

Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις! Ανεξάρτητα από το ποια θα αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε χρειάζεται πρώτα από όλα να διαλέξουμε έναν εκπαιδευμένο και καλά καταρτισμένο ψυχοθεραπευτή (ψυχολόγο ή ψυχίατρο). Ένας καλά εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής: α) διαθέτει επιστημονικές γνώσεις, β) συνεχίζει να εκπαιδεύεται καθ’ όλη την πορεία της άσκησης του επαγγέλματός του, γ) είναι και συμπεριφέρεται ως επαγγελματίας, δ) διαθέτει  υπευθυνότητα και ε) έχει ενσυναίσθηση!

Ο καλύτερος τρόπος να βρούμε έναν καλά καταρτισμένο ψυχοθεραπευτή, είναι να ρωτήσουμε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε! Το ίδιο κάνουμε άλλωστε και για οτιδήποτε άλλο ψάχνουμε! Για ποιο λόγο επομένως, να μην το κάνουμε και για το καλό της ψυχικής μας υγείας?

Τέλος, για όσους και όσες δεν το γνωρίζουμε, μία από τις πιο επιστημονικά τεκμηριωμένες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) - Cognitive Behavioral Therapy (CBT).

Η ΓΣΨ είναι μια σύντομη σε διάρκεια, εστιασμένη στα προβλήματα και στο εδώ και τώρα δομημένη ψυχοθεραπευτική διαδικασία που βασίζεται σε επιστημονικές αρχές. Βασικότερη αρχή της αποτελεί το ότι: δεν είναι μόνο οι καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά αυτές που επηρεάζουν το πως νιώθουμε, αλλά η ερμηνεία και το νόημα που εμείς προσδίδουμε σε αυτές, καθώς και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε. Στο πλαίσιο της ΓΣΨ η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι συνεργατική, έχει «εκπαιδευτική» μορφή κατά την οποία δύο «ειδικοί», το άτομο που βιώνει τα προβλήματα και τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και ο ΓΣ θεραπευτής.....(περισσότερα.........κλικ τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία).

Φορείς εκπαίδευσης και συνεργασίας

Επικοινωνία

Τσιμισκή 89, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54 622
+30 2310 283462
.
cbtherapy.gr
cbtherapy.gr/sxolesgoneon

fbbutton01   fbbutton01